Mjukahem

Vad är kvalster?

Kvalster är små spindeldjur – alldeles för små för att se med bara ögat – som förekommer världen över och som beräknas finnas i omkring en miljon arter. De delas upp i två överordningar, som kallas höftkvalster och lårkvalster efter hur deras anatomi ser ut. Kvalster ger ifrån sig allergiframkallande ämnen och kan därför vara till problem i hemmet. Särskilt vanliga är de i fuktiga och varma miljöer och är därför vanligare i södra än norra Sverige.

Kvalster – storlek och form

Kvalster är väldigt små, och går inte att se med bara ögat – de är oftast bara mellan 0,1 och 0,3 millimeter långa. De är små kryp med åtta ben, och klassificeras antingen som höftkvalster eller lårkvalster beroende på var på deras ben som den första böjliga leden sitter. De både andas och tar upp vatten direkt genom huden, och är därför väldigt beroende av sin omgivning för att kunna överleva.

Kvalsterallergi

Kvalster avger allergiframkallande ämnen, och du kan få kvalsterallergi när som helst under livet när du utsätts för detta. Symptomen inkluderar nysningar, röda och rinniga ögon, snuva och nästäppa – men vissa kan även få allvarliga reaktioner och utveckla astma. Du kan behandla allergin med receptfria läkemedel – det är samma som används vid pollenallergi. Fråga på apoteket om du behöver hjälp med att hitta rätt.

Kvalster i sängen

Kvalster förekommer vanligen i sängen – detta då de lever på flagnad hud och trivs bäst i varm och fuktig miljö. Du kan bli av med dem genom att regelbundet tvätta dina sängkläder i 60 grader – minst varannan månad, men gärna oftare. Vissa tror att man kan bli av med problemet genom att lägga in sängkläderna i frysen: detta dödar visserligen kvalstren, men får inte bort allergiämnena.

Kvalster i lägenhet

Kvalster hittar du inte bara i sängen, utan de kan hittas även på andra platser i din bostad. Då de lever på flagnad hud och tycker om varma och fuktiga miljöer är de oftast särskilt förekommande i textiler, som till exempel i mattor eller fåtöljer. Se till att du har bra ventilation i hemmet, och fixa fuktskador om du har några, för att motverka kvalstren.

Kvalsterskydd

Ett kvalsterskydd är ett skyddande överdrag som du kan trä över till exempel kuddar, täcken och andra textiler som du inte tvättar. Dessa släpper inte genom några allergipartiklar, och skyddar dig därmed mot inandning av de ämnen som kvalstren ger ifrån sig.

Mjällkvalster

Kanin

Mjällkvalster kan förekomma på de flesta däggdjur och fåglar, och även kaniner. De lever både på kaninens päls och hud, och märks ofta inte av förrän kaninen får nedsänkt immunförsvar i samband med sjukdom eller dräktighet, då de börjar föröka sig och kan orsaka klåda och pälsavfall. Kaninen behandlas med läkemedel som skrivs ut av veterinär, samt genom noggrann, regelbunden rengöring av dess boställe.

Hund

Mjällkvalster kan även påverka hundar, och det är oftast valpar och unga hundar som blir sjuka av det. Symptomen inkluderar klåda, mjäll och inflammerad hud, och syns främst på ryggen. Mjällkvalstren sprids främst från hund till hund som kommer i kontakt med varandra, men kan även spridas sekundärt från en hund, via till exempel en filt eller borste. Du behandlar hunden med läkemedel utskrivet av en veterinär.

Människa

Även människor kan drabbas av mjällkvalster, men detta är något väldigt sällsynt. De kommer i dessa fall ofta från en kanin, katt eller hund med mjällkvalster som den drabbade har som husdjur eller har hanterat. Dessa typer förökar sig inte på människor, och överlever inte länge utanför värddjuret, men du kan ändå bli utsatt för bett av mjällkvalster, vilket resulterar i en liten röd prick som läker snabbt.

katt

Mjällkvalster kan förekomma på katter, men är inte alls lika vanligt som hos andra djur, då katter själva håller sig rena och slickar bort kvalstren. En katt som har blivit smittad upplever ofta klåda och mjällbildning, framförallt på ryggen. Du behandlar katten med läkemedel utskrivet av en veterinär. Om du har flera katter eller en hund bör du behandla alla på en gång, så att de inte fortsätter smitta varandra.