Mjukahem

Inredningstips För mjuka hem

Ett bra inredningstips för dig som tycker om känslan av mjuka hem är att planera rummen som helheter. Köp inte vad som helst till rummet, utan tänk på vilka färger du använder och hur tillägget kommer att passa in i den större bilden. Om du främst använder vitt med blå accenter är det inte helt rätt att skaffa en röd matta, även om den är fin i sig. Tänk även på att du kan få rummet att kännas levande genom att bryta raka linjer med kuddar och plädar.

Bor du i ett sekelskifteshus eller inreder du gärna i sekelskiftesstil? Då är sekelskifte.se en bra sida att hitta inspiration på. Du hittar mängder av tips och knep inför renovering eller ombyggnader när du ska välja material, färg och form i sekelskiftesstil.

Mjuka färger

När du väljer färger och vill få en så mjuk, skön och mysig känsla som möjligt är det en bra idé att satsa på mättade färger – det vill säga färger som inte är jätteskarpa. Tänk dig till exempel pastell, mättad blå, och ljusa naturtoner som beige och sepia. Välj gärna ut en av dessa till huvudsaklig färg, och bryt upp med accenter i en färg som kontrasterar väl mot den huvudsakliga färgen.

Sovrum

Sovrummet är nog mer än något annat rum det där den ”mjuka” känslan är som viktigast. Använd gärna mättade, harmoniska färger, samt rikligt med textilier som gardiner, kuddar och plädar – och gärna en skön matta. Ha gärna fler kuddar än du tror – de tillför inte bara till den mjuka och avslappnande känslan, utan är också helt enkelt väldigt sköna att ha i sängen eller i fåtöljen. Skaffa gärna också dämpad belysning med dimmer för bästa avslappnande effekt.

Vardagsrum

Liksom i övriga rum bör du tänka på helheten och färgval, men du kan gärna välja lite mer färgstarka accenter, till exempel i form av dekorativa kuddar i soffan. Skaffa dessutom mattor – antingen en större, mjuk matta, eller flera överlappande vävda mattor. Gällande belysning är ett tips att både ha allmänbelysning med dimmer, samt spotbelysning för att kunna lyfta fram någon aspekt av inredningen. Ett tips är också att skaffa en eller flera plädar som du draperar över soffan.

Sekelskiftesstil

Sekelskiftesstil är vackert, och håller måttet än idag. En av de viktigaste sakerna för att uppnå detta är att måla väggar och tak i ljus, nästintill vit färg – eller att eventuellt använda en ljus tapet med medaljongmotiv. Med denna ljusa bas får du fin kontrast mot möbler med andra färger som accent, eller gärna mot detaljrikt äldre hantverk. Har du möjlighet att skaffa – eller kanske redan har – en kakelugn så passar detta även utmärkt här.

Hemmakontoret

Ett kontor får gärna också vara mysigt, men det är här viktigt att tänka på funktion, inte bara form. Se till att rummet är väl belyst, med ljusa färger och med både skrivbord att arbeta vid och plats att förvara material och saker – annars finns risken att skrivbordet får agera avlastningsplats och snabbt blir stökigt. Se om behov finns även till att skaffa ljudisolering, så att du kan arbeta ostört.